de smaak van HOWDO BEER.

We krijgen heel veel complimenten over de smaak van HOWDO BEER, maar ook veel vragen over wat voor type bier het nu eigenlijk is. En dit bijzondere verhaal leggen we je graag uit.

In principe worden alle bieren gemaakt van water, graan, gist en hop en HOWDO BEER is daar geen uitzondering op, maar ons bier heeft wel een bijzonder gisting-, & lageringsproces.

We delen de bieren eerst in op basis van de gistingsmethode (het omzetten van de suikers naar alcohol). Er zijn 3 methodes:

1. Ondergistende bieren

Dit zijn bieren die op lage temperatuur vergisten (5°-16°C) en waarbij na afloop de gist onder op de bodem van de tank blijft zitten. Deze bieren hebben een lange lagertijd nodig op een lage temperatuur. Deze manier van gisten kon vroeger alleen in koude gebieden en is pas later groot geworden nadat er koeltechnieken beschikbaar kwamen. Maar toen ging het ook hard want de bekende typen Pils en Lager zijn ondergistende bieren en domineren de markt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dit een heel moeilijke brouwmethode omdat je iedere afwijking direct proeft.

2. Bovengistende bieren

Dit zijn vrijwel alle speciaalbieren op de markt. De temperatuur van de vergisting is hoger(16°-23°C). De gist blijft ook meer boven op het bier liggen. Ook duurt de lagering veel korter dan bij ondergistende bieren. De gebruikte gistsoorten zijn dan ook totaal anders en geven meer smaak en karakter. Hoewel het totale volume flink kleiner is in vergelijking met ondergistende bieren zijn er nu heel veel varianten op de markt zoals: Blond, Dubbel, Tripel, IPA, Witbier, Stout, Porter etc.

3. Spontane vergisting

Dit gebeurt op kleine schaal in plaatsen waar de gist vrij in de lucht dwarrelt en waarbij de brouwer open kuipen gebruikt om zo de gist op te vangen en het bier te laten vergisten. Bekende bieren zijn Lambiek en Geuze bieren.

Nu houden wij enorm van Pils, maar we kunnen ook enorm van een goed glas speciaal bier genieten. Echter zijn we niet zo van het type bier met een hoog alcoholpercentage waar je je als het ware doorheen moet kauwen. En zo kwam het idee bij ons op of we geen bier konden brouwen met het heerlijke frisse gevoel van een pils, maar met het karakter en de volheid van een speciaal bier.

Dus zijn we begonnen met onze zoektocht. We hebben daarvoor heel veel bieren in de markt geproefd, aan toewijding geen gebrek, maar we kregen ‘ons’ bier niet gevonden in de markt. Dus zijn we zelf maar eens op onderzoek gegaan en een beetje Brabander steekt graag zijn neus in andermans brouwketel. Zo kwamen we uit bij een specifiek bier dat enkel gebrouwen wordt in en rondom Keulen in Duitsland: Kölsch bier

Hoewel men daar een zeer lange brouwgeschiedenis heeft, veelal met witbier types, is Kölsch eigenlijk pas na de 2e wereldoorlog echt bekend geworden. En wat wil nu het geval, het bier wordt bovengistend vergist (=speciaal bier, weet je nog?) maar wordt daarna voor langere tijd koud gelagerd zoals ze doen bij ondergistende bieren.

Het resultaat is een prachtig speciaal bier met veel karakter en een volle smaak, maar met de frisheid die doet denken aan een pils. Ook omdat het alcoholpercentage rond de 5% ligt is het een heel prettig bier om te drinken. Dus grote vreugde bij ons want we hadden ons bier gevonden en dat ook nog in de carnavalsregio van Duitsland!

Op dit moment zijn er slechts zo’n 14 brouwerijen die dit bier brouwen en de naam Kölsch op hun etiket mogen zetten. Je mag het namelijk alleen Kölsch noemen als je vanuit de brouwerij de Dom van Keulen kunt zien.

Maar overal is een oplossing voor en al snel bleek dat wij de Dom van Keulen ook konden zien vanuit onze brouwerij, weliswaar via Google Earth, maar een mens moet met zijn tijd meegaan toch?

En zo is het heerlijke Kölsch bier in 2021 in het Brabantse land gebrouwen en met de geuzennaam HOWDO BEER ook voor alle Brabanders beschikbaar. Drink HOWDO BEER uit ons specifieke eigen glas en geniet van het karakter, de smaak en de frisse afdronk. Maar pas op! HOWDO smaakt naar meer en probeer daar maar eens ‘nee’ tegen te zeggen als je met je vrienden zit.

Howdo en bedankt

Ons bier eens proberen? Leuk! Howdo is online verkrijgbaar, in het bier-schap bij jouw slijterij of geniet van ons bier in jouw favoriete café of restaurant. Ervaar ons moderne kwaliteitsbier, maar vooral: geniet!